ZAMENILA JE JEDAN SASTOJAK U RUSKOJ SALATI I SVI SU MISLILI DA JU JE PORUČILA IZ RESTORANA! Gosti ostali frapirani
Ruska salata, Foto: ProleR / Alamy / Alamy / Profimedia

pogledajte

ZAMENILA JE JEDAN SASTOJAK U RUSKOJ SALATI I SVI SU MISLILI DA JU JE PORUČILA IZ RESTORANA! Gosti ostali frapirani

Ukus je nežan, morski i prefinjen.

Objavljeno:

Ruska salata mnogima je omiljena stvar na trpezi.

Recept u nastavku stiže baš iz Rusije i pokazuje kako jednostavna zamena jednog sastojka može da pretvori svima poznati ukus u elegantan, svež i iznenađujuće lagan obrok.

Škampi umesto šunke čine zaista veliku razliku. Ukus je nežan, morski i prefinjen.

Potrebno je za 6 osoba:

1 / 3 Foto: dorin puha / Alamy / Alamy / Profimedia

450 g krupnijih škampa, kuvanih i očišćenih

5 krompira srednje veličine

2 šargarepe

5 jaja

3 do 4 kisela krastavčića

200 g graška iz konzerve

1/2 manje glavice crnog luka, nije obavezno

250 do 300 g majoneza

so i biber, po ukusu

sveža mirođija, za serviranje i dekoraciju

Priprema:

Krompir u ljusci i šargarepu skuvajte pazeći da se ne raskuvaju, a jaja tvrdo skuvajte. Sve ostavite da se potpuno ohladi, pa oljuštite jer se hladni sastojci lakše i urednije seku.

Sve čvrste sastojke iseckajte na sitnije kockice. Ako su škampi veliki, presecite ih na pola ili na tri dela, a nekoliko najlepših ostavite za dekoraciju. Grašak procedite.

U većoj činiji sjedinite seckani krompir, šargarepu i jaja, krastavčiće, grašak i škampe. Ako volite luk sitno ga iseckajte, pa i njega dodajte.

Dodajte majonez, posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte i ostavite da se hladi kako bi se ukusi proželi. Pre serviranja ostavite salatu u frižideru najmanje 20–30 minuta. Za to vreme ukusi će se lepo spojiti, a tekstura postati savršeno kremasta.

Mali trikovi koji prave veliku razliku

Za laganiju verziju ove salate deo majoneza zamenite grčkim jogurtom.

Za više svežine pre serviranja dodajte par kapi limunovog soka koji ističe ukus morskih plodova.

Za svečanu trpezu ukrasite salatu celim škampima, grančicama mirođije ili tankim kolutovima svežeg krastavca.

Poslužite salatu u velikoj, lepoj činiji, tako da svako može da uzme onoliko koliko želi, a verujte, želeće!

Ovu malo drugačiju rusku salatu isprobajte već za predstojeće praznike i budite uvereni da će baš ovaj recept postati vaša nova novogodišnja tradicija. Uz poseban majonez ovu salatu možete pripremati i u vreme posta.

02:37

Marko Matić: Na stolu više scenarija za NIS, OFAK dao rok do 13. februara

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.